#3 Suosikki este- ja puomitehtäviä

Tähän listasin sellaisia este- tai puomitehtäviä, joista oon itse tykkännyt ja mitä nyt tuli mieleen. Ei välttämättä tehokkuuden vuoksi, vaan vaikka hyvän mielen vuoksi. Ajattelin, että se voisi olla kiva siinäkin mielessä, että muistan myöhemmin minkälaisia estetehtäviä oon tehnyt, eli ne jäisi hyvin muistiin ja ehkä teillekkin jotain ideaa este- tai puomitreeniin!

(1. tehtävä) Tässä on yksi lemppari, joka onkin näkynyt jo aikaisemmassa blogitekstissä. Tykkään tästä tehtävästä, koska sitä voi vaan jatkaa ja jatkaa niin pitkään kun hyvältä tuntuu. Tämä ei myöskään ole mitenkään erityisen haastava, eli aika helppo ja kiva. Tässä on hyvä keskittyä hevosen suoruuteen ennen ja jälkeen esteen, koska aika herkästi ratsastaja saattaa vaan ensimmäisenä lähteä kääntämään hätäisesti seuraavalle esteelle. Tätä voi tulla myös päin vastoin, mutta silloin okserin pitää olla tasaokseri tai sitten muuttaa se nousevaksi okseriksi niin, että sitä voi tulla toisesta suunnasta. Lähinnä itse pidän tätä kivana hyvän mielen tehtävänä!
Toivottavasti kuvat ovat tarpeeksi selkeitä!
1. tehtävä


(2. tehtävä.) Seuraava tehtävä on lähinnä maapuomi tehtävä ja pidän tätä kyllä tehokkaana taivuttelutehtävänä. Aina ennen tämän aloittamista verryttelen hepan jokaisessa askellajissa kevyesti, jotta saan lihakset lämpenemään ja pian verryttelyn jälkeen aloitan tehtävän. Aluksi teen tätä ihan vaan käynnissä vähän yliasettaen, että saan hepan vertymään vähän paremmin ja sitten onkin helpompi ratsastaa tätä tehtävää ravissa. Tämä on mun mielestä kiva alkuverryttelyyn sopiva tehtävä juuri taivuttelun vuoksi. Vaikeutta voi lisätä nostamalla puomit kavaleteiksi ja tehden pienemmät ympyrät, kuitenkin siten, että kerkeät hyvin suoristaa hevosen puomille ja valmistella seuraavalle ympyrälle. Joskus saatan myös laittaa vielä yhden puomin noiden neljän lisäksi, koska sitten tulee tasaisesti molempiin suuntiin kaksi ympyrää. Jos laitan vain neljä niin tulen tätä sitten tasaisesti molemmista suunnista, tai jos toinen suunta tuntuu vaikeammalta tulen enemmän sitä vaikeampaa suuntaa.
2. tehtävä


(3. tehtävä) Tämäkin on kiva hyvän mielen tehtävä, vaikka joskus se on mulle ja Nasulle saattanut tuottaa jopa vähän hankaluuksia. Nykyään mennään tätä hyvän mielen vuoksi, koska tätä ollaan tosi paljon tehty. Riippuen kentän koosta tähän voi laittaa vaikka neljä estettä pituushalkaisijan suuntaisesti, mutta itse yleensä menen tätä kolmella esteellä, niin kerkeää hyvin säätää esteiden välissä. Yleensä aloitan isoilla ristikoilla ja alan jossain vaiheessa nostamaan niitä pystyiksi. Tässäkin keskityn hepan suoruuteen.
3. tehtävä


(4. tehtävä) Tämä tehtävä on hyvä tasaisen temmon löytämiseksi. Kaksi vastakkaista puomia pysyy maapuomeina ja kaksi muuta nostetaan kavaleteiksi tai sitten kaikki voi nostaa ristikoiksi, oman maun mukaan. Välit tulisi olla saman pituiset. Tehtävän ajatuksena on siis, että tätä tullaan laukassa ja mennään jokaisen puomin/kavaletin keskeltä keskelle ja haetaan tasaista laukan tempoa laskien aina kuinka monta askelta jokaiseen väliin tulee. Tätähän kannattaa jatkaa ympyrällä niin pitkään, että tasainen tempo löytyy. Tämä on ollut mulle ainakin aika kiva tehtävä hyvän rytmin löytämiseksi.
4. tehtävä


(5. tehtävä) Perus jumppasarjat. Näitähän voi tehdä vaikka minkälaisia, mutta itsellä tyypillisin on tämä alla oleva jumppasarja. Eli puomi-ristikko-puomi-pysty-pysty-okseri. Jätän aina ensimmäisen pystyn vähän pienemmäksi ja siitä heti seuraava pysty on jo vähän korkeampi. Lopuksi nostan enää vaan okseria ja katson viimeistä väliä (pysty-okseri) sen mukaan minkä kokoinen okseri on, koska jos se on kovin iso niin siihen tarvii sitten vähän enemmän tilaa. Tykkään tehdä jumppasarjoja vaikka kaikki sarjat ja linjat on yleensäkin mulle ja Nasulle haastavia. Mutta nimenomaan jumppasarjat on Nasulle tosi hyviä, koska se tarvitsisi takapäähän enemmän voimaa ja siksi mun olisi hyvä tehdä näitä useammin. Ihan harmittaa, että näiden tekeminen tosi usein jää. Toinen versio mitä teen myös Nasun kanssa on, että laitan pelkkiä pystyjä 4-5 peräkkäin ilman mitään apupuomeja, vaan yksi puomi ja kaksi tolppaa per este ja kaikki esteet on saman kokoisia tai lopuksi saatan tehdä niin, että jokainen este on eri kokoinen ja nousee loppua kohti.
5. tehtävä


(6. tehtävä) Kuudes ja viimeinen estetehtävä on sellainen mitä en ole nyt hetkeen tehnyt ja ehdottomasti pitäisi nyt tässä joku päivä taas mennä tätä! Tätäkin voi aika hyvin soveltaa ja tehdä erilaisia. Yhden kerran muistan, että tehtiin tätä niin, että kaikki nuo kolme estettä, jotka on vierekkäin oli erikoisesteitä, mikä oli ihan hauskaa vaihtelua. Mennään liian usein pelkkiä perus pystyjä ja oksereita. Tässä tulee aika kivasti tehtyä pientä kaarevaa uraa ja voi hyvin vaihdella, että minkä hyppää seuraavaksi. Tässä tulee tehtyä hyvin kontrollia, koska jos menet valmentajan tai vaikka kaverin kanssa niin hän voi jumpan aikana vasta sanoa minkä esteen hyppäät ja sehän vaatii hevosen kontrollin.
6. tehtävä


Kommentit